fundacja-praga.pl/15Logo
Ośrodek Fundacji „Światło-Życie” Praga
Warszawa, Floriańska 3
Letni wypoczynek

Jedną z form działalności naszego Ośrodka jest organizacja wakacyjnych wyjazdów wypoczynkowo-rekolekcyjnych. Organizowane są w trzech turnusach – od końca czerwca do połowy sierpnia – i dostosowane są do potrzeb różnych grup wiekowych. W całym programie bierze udział około 500 dzieci oraz około 50 wolontariuszy, którzy zakwaterowani są w 5 ośrodkach w południowej Polsce. Pierwszego dnia uczestnicy mają możliwość zaaklimatyzowania się w ośrodku i poznania osób, z którymi spędzą najbliższe 15 dni. Dzieleni są na małe grupy, za które odpowiedzialni są wychowawcy. W tych grupach poznają treści związane z tematem każdego dnia i wspólnie spędzają czas, a także wykonują określone zadania: nakrywanie do stołu, utrzymanie porządku w pokojach i w ośrodku oraz przygotowywanie wspólnych zabaw.

Celem wyjazdów wakacyjnych organizowanych przez Fundację jest nie tylko letni wypoczynek, możliwość przebywania w zdrowym otoczeniu i kontaktu z pięknem przyrody, ale także wychowanie uczestników do dorosłego i odpowiedzialnego życia. Promowane są wartości rodzinne oraz trzeźwy styl życia, podczas pobytu prowadzone są konferencje dotyczące relacji międzyludzkich i zagrożeń związanych z nałogami. Podział na małe grupy daje uczestnikom możliwość otwarcia się na drugiego człowieka, a obok współpracy w grupie uczy także samodzielności oraz odpowiedzialności za podejmowane działania i zobowiązania. Wspólne wycieczki i spotkania na łonie natury pogłębiają wrażliwość na otaczający świat i piękno przyrody, zwiększają świadomość potrzeby dbania o środowisko i tego, jaką rolę w jego kształtowaniu i ochronie pełni człowiek.

Wyjazdy wakacyjne współorganizowane są z Ruchem Światło-Życie, ruchem odnowy Kościoła, który gromadzi ludzi różnego wieku i powołania. W związku z tym wyjazdy służą również pogłębianiu życia duchowego uczestników w dostosowaniu do ich wieku i potrzeb i poznawaniu liturgii Kościoła rzymskokatolickiego, a cała wakacyjna formacja służy wychowaniu młodych ludzi do dojrzałości również w tej sferze życia.

Plan dnia różni się na poszczególnych wyjazdach ze względu na potrzebę dostosowania go do wieku uczestników, jednak ogólne ramy są takie same dla wszystkich wyjazdów. Każdego dnia dzieci i młodzież uczestniczą w spotkaniach zarówno w małych grupach, jak i wspólnych dla wszystkich uczestników. Jest to czas na nawiązanie bliższych znajomości i rozmowy dot. tematu danego dnia. W zależności od pogody spotkania odbywają się w ośrodku bądź też na zewnątrz, na łonie przyrody. Wieczór przeznaczony jest na integrację – wspólne gry i zabawy, które prowadzą zarówno wychowawcy, jak i uczestnicy. Podczas pobytu planowane są także dalsze wycieczki piesze i autokarowe dla tych, którzy chcą i mogą w nich uczestniczyć. Dają one szansę poznania miejscowego folkloru, uczestnictwa w wydarzeniach kulturowych odbywających się w danym regionie, poznania jego tradycji i historii, a także walorów przyrody.

Podsumowaniem wyjazdu jest uroczysta kolacja z zabawami, która odbywa się ostatniego wspólnego wieczora. Wszyscy uczestnicy mają szansę podziękować sobie nawzajem za wspólnie spędzony czas, każdy dostaje też mały pamiątkowy prezent od swojego wychowawcy.

Dokument został dodany dnia 11.01.2010 o 19.37, ostatnio aktualizowany 14.04.2010 o 21.50